יום רביעי, 9 בנובמבר 2016

חלה מתוקה לשבת


זאת לא שבת בלי חלה.
הריח המשכר שמתפזר בכל הבית כשהחלות יוצאות מהתנור זה משהו שאי אפשר לפספס.

פעם, חלה הייתה מצרך קבוע על שולחן שישי אצלנו בבית. מאז הלחם החום והפיתות המלאות די השתלטו לנו על הבית אבל - כשיש דרישה לחלה מתוקה אני קופצת על ההזדמנות.


סוד #4 על עצמי 

אני לא יודעת להכין חלות. אבל אל תגלו.זה סוד.
או לפחות לא ידעתי, עד שפגשתי את שבי קליין מאיר ,אלופת השמרים שמכינה חלות בעיניים עצומות,
ופעם ראשונה שהחלה שלי יוצאת מושלמת. גבוהה, שחומה ואחידה.
והטעם...עזבו אתכם - פשוט תכינו ותבינו לבד.


לחלה המתוקה שלנו בחרנו במתכון לחלה מתוקה של חן שוקרון בעלת הבלוג "מתוקים שלי" וזאת הייתה בחירה מושלמת. 
הבצק נוח ונעים והתוצאה מטריפה. באחריות.

 
את החלה קלענו משש רצועות וקיבלנו חלה תלת-מימדית שיוצאת אורירית וגבוהה בדיוק כמו שאני אוהבת.

לקבלת הברק החום מלמעלה, טרפנו ביצה ומרחנו בעדינות פעמיים. פעם באמצע ההתפחה השנייה ופעם ממש לפני הכניסה של החלה לתנור. 


אם לכם נקרעות החלות הנה שני טיפים שקיבלתי משבי שכדאי לדעת:
 
1. לפעמים כשמכינים חלות הן "נקרעות" באפייה בחיבורים בין הרצועות. אחת הדרכים למזער את הקרעים האלו היא לתת לבצק לנוח מעט לפני הקליעה. 
לישת הבצק ועיצובו גורמים לגלוטן להימתח, וכמו גומיה מתוחה הוא שואף לחזור למצב הרפוי שלו.
אם נקלע אותו בשלב הזה, לאחר הקליעה הוא ינסה לחזור למצבו הקודם, אבל הקליעה תחזיק אותו במקום כך שהוא יקרע.  
כדי להימנע מכך מומלץ להכין את הרצועות בשלבים: ראשית מכדררים עיגולים ומניחים (מכוסה קלות) למנוחה של כעשר דקות. 
לאחר מכן הופכים את העיגולים לריבועים שאותם מגלגלים לצורת נחש, ומניחים (מכוסה) למנוחה של כעשר דקות. לאחר מכן הופכים את הנחשים לארוכים, וקולעים את החלה 

2. עוד סיבה לכך שחלות "נקרעות" היא קליעה הדוקה מידי.
כאשר אנו קולעים חלה אנחנו לא רוצים למתוח אותה, אלא להניח את הרצועות אחת מעל השנייה.


קליעת חלה מ-6 רצועות

1. יוצרים 6 רצועות בצק תפוחות ועבות יותר במרכז ודקיקות בקצוות, באורך 50 ס"מ. מניחים את הרצועות כשהן מקבילות זו לזו ומהדקים אותן יחד בחלקן העליון.

2. עובדים בצורה סימטרית – מתחילים מהחלק הימני וממשיכים באופן דומה בחלק השמאלי: מעבירים את הרצועה השנייה מימין מעל כל יתר הרצועות שמאלה ומעלה באלכסון.

3. מעבירים את הרצועה הימנית ביותר למרכז, בין 4 הרצועות שנותרו.

4. חוזרים על הפעולה בחלק השמאלי: מעבירים את הרצועה השנייה משמאל מעל כל הרצועות ימינה ומעלה באלכסון.

5. מעבירים את הרצועה הימנית ביותר (זו המונחת באלכסון) למרכז בין 4 הרצועות שנותרו.

6. חוזרים על אותה פעולה שוב בחלק הימני: מעבירים את הרצועה השנייה מימין מעל כל הרצועות שמאלה ולמעלה באלכסון.

7. את הרצועה הימנית ביותר (המונחת באלכסון), מעבירים למרכז בין 4 הרצועות שנותרו.

8. חוזרים על הפעולות שוב ושוב – פעם מימין ופעם משמאל. במרכז הקליעה, כיוון שהרצועות עבות יותר תיווצר קליעה גבוהה ועבה יותר משמעותית.

9. מסיימים לקלוע את כל הרצועות. מסירים את הקצוות הלא אחידים ע"י שימוש בפרק כף היד כסכין – חותכים את הבצק המיותר ע"י הנחה של הזרת ודופן כף היד ובתנועות של חיתוך מסירים את הבצק. חיתוך באופן הזה גם מהדק היטב את הקצוות ודואג שהן לא תפתחנה באפייה. מניחים בזהירות את החלה על גבי תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים 30-40 דקות ואופים בהתאם להוראות.


חלה מתוקה / "מתוקים שלי"


עבור 2 חלות בקוטר 28 ס"מ 

רכיבים:

1 ק"ג קמח לבן
1 כף מלח
1/4 כוס (50 גר') סוכר
2 כפות (18 גר') שמרים יבשים
2 ביצים גדולות
1/3 כוס (80 מ"ל) שמן
1/4 כוס (80 גר') דבש
1.5 (360 מ"ל) כוסות מים פושרים 
לזיגוג
ביצה טרופה

מפשילים שרוולים:
1. לקערת המיקסר מנפים את הקמח, מוסיפים את המלח ומערבבים היטב.
2. מוסיפים את השמרים היבשים ומערבבים שוב עד להטמעה. 
3. מוסיפים את הסוכר, הביצים, השמן והדבש ולשים בעזרת וו הלישה. 
4. מוסיפים בהדרגה את המים עד לקבלת בצק. (אם כבר נוצר בצק לא ממשיכים להוסיף את יתרת המים או לחילופין – אם התערובת לא מתגבשת לבצק מוסיפים עוד מעט מים ובהדרגה). 
5. לשים במשך כ – 10 דקות עד לקבלת בצק רך וקצת דביק. 
6. משמנים את הקערה במעט שמן, מגלגלים את הבצק בתוך הקערה על מנת שיצופה כולו בשמן.
7. מכסים את הקערה בניילון נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה למשך כשעה וחצי, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
8. קולעים מהבצק חלות לפי ההסבר, מניחים בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים כ-30-40 דקות נוספות. בינתיים מחממים את התנור ל-175.
9. מורחים ביצה טרופה על פני כל החלה בעדינות ומכניסים לתנור.
10. אופים את החלות למשך 25-30 דקות ועד לקבלת צבע זהוב.

עוד טיפ טיפה וסיימנו:

* בקרוב יפורסם פוסט טיפים מלא עם מלא טיפים לעבודה עם שמרים בדף הפייסבוק- "מנסה במטבח".
מוזמנים לפרסם שם כל שאלה או השווצה בשרשור מיוחד שכולו יוקדש לשמרים.

 

2 comments:

  1. מזל שסוף השבוע כבר כאן,עשיתן לי חשק לחלה מתוקה :-)
    החלה שלכן נהדרת ויפהפייה, שמחה מאוד שנתתי לכן השראה ותודה גדולה על הפרגון!

    השבמחק